Waarom Interim?

Blog_02.png

Waarom ik het leuk vind om interim HR adviseur te zijn, kan ik gemakkelijk uitleggen. In deze blog ga ik niet alleen in op de voordelen voor mij, maar vooral op de benefits van een interim HR adviseur voor de organisatie.

Elke dag hetzelfde behangetje, elke dag dezelfde route rijden naar mijn werk is niets voor mij. Ik vind het leuk om op pad te gaan, in keukens van verschillende bedrijven te kijken. In korte tijd zie, ervaar en leer je veel. Ook geeft het mij een vrij gevoel om nét iets buiten de organisatie te staan. Het maakt mij onafhankelijker en daardoor effectiever. Je raakt minder snel bedrijfsblind. Als interne adviseur leg je je toch vaak wat sneller neer bij hoe de dingen gaan, omdat referentiekader ontbreekt of omdat je niet uit te toon wilt vallen bij je collega’s. Als externe adviseur zie je hoe het ook anders kan en dat wat vanzelfsprekend lijkt, niet zo hoeft te zijn. Het houdt mij in ieder geval fris.

Het voorafgaande beschrijft al een aantal voordelen die niet alleen voor mij, maar ook voor de klant gelden. Ingaand op de voordelen voor de klant springt efficiencywinst in het oog. Als klant neem je niet meer advies/interim uren af dan je nodig hebt. Als externe adviseur ben je daarnaast sterk gefocust en productief in die uren. Daarmee zeg ik niet dat interne adviseurs dat niet zouden zijn, maar de dynamiek is wel een tikje anders. Vaak is het aantal uren beperkt in relatie tot de taken. De klant betaalt per uur en is daarom kritisch over de output opgeleverd wordt in die uren, en dat mag ook. Een ander voordeel voor de klant is dat deze profijt heeft van de ervaringen die je bij andere organisaties opdoet. Een voorbeeld; normaliter begeleid je als HR adviseur wellicht 4 complexe verzuim- of functioneringsdossiers per jaar. Als interim HR adviseur word je vooral ingevlogen voor de lastige situaties, dus zie je een veelvoud daarvan voorbij komen. Je raakt dus sneller ervaren, bedreven in dit soort dossiers en houdt je kennis op peil. Je kunt klanten hierdoor beter behoeden voor fouten en ontwikkelingen delen. Want elke klant is uniek, maar sommige processen of ontwikkelingen lijken op elkaar.

Als je nieuwsgierig bent of een interim HR adviseur het beste antwoord is op de vraagstukken die op HR gebied binnen jouw organisatie spelen, kom ik graag vrijblijvend bij je langs.

Monique Besselink