Gouden eeuw voor de Achterhoek?

Geïnspireerd door de tv serie over de tachtig jarige oorlog, was ik bij de tentoonstelling hierover in het Rijksmuseum, overigens beide een aanrader. De gouden eeuw en de 80-jarige oorlog vielen deels samen, maar niet voor de Achterhoek. Daar was weinig goud te bekennen. De veldslagen vonden onder andere hier, buiten Holland plaats. Holland bleef letterlijk buiten schot.

In Holland ging het leven relatief ongestoord verder en werd door de VOC en de WIC geld verdiend. Natuurlijk profiteerde niet iedereen in Holland evenveel van die welvaart en dat slavernij de Hollanders welvaart bracht, is niet iets om trots op te zijn. Generaties later leeft dit thema door in veel van de nakomelingen van slaven. Zeker mensen die zich ooit verdiept hebben in familie opstellingen zal dit niet verbazen.

Dat gebeurtenissen van eeuwen geleden in de huidige maatschappij hun sporen achter laten vind ik fascinerend. Je merkt het aan sentimenten en ook is het verschil in rijkdom niet volledig ingelopen. Ook nu nog voelt men zich in de randen van het huidige Nederland soms achtergesteld bij het westen, bij Holland. Denk binnen onze regio aan het doortrekken van de A15 en de A18; hoe lastig het is om dat gedaan te krijgen. Nog steeds is de welvaart in het westen groter dan in de buitengebieden en liggen de salarissen hoger.

Het Calimero effect zal onze regio niet verder helpen, daarmee maak je jezelf klein. Dat is nergens voor nodig en ook niet effectief. Wat wel helpt is vanuit gelijkwaardigheid zakelijk voor de belangen van de regio op blijven komen, om trots te zijn op wat er hier wel is en dat uit te dragen.

 

Blog_01.png

De rijkdom van onze regio zit hem niet zo zeer in financiële rijkdom. Wel in ruimte, groen, rust, veiligheid, onderlinge verbondenheid, in de volksaard. Dat laatste wordt van generatie op generatie doorgegeven en is tastbaar in het gemoedelijke, in het nuchtere, in het harde werken.

Waar we trots op mogen zijn, zijn de vele innovatieve bedrijven, de hoogwaardige techniek die in de regio ontwikkelt en geproduceerd wordt. Op de vele initiatieven die genomen worden om de regio op de kaart te zetten, om door samen te werken de belangen van de regio te behartigen en om jonge professionals naar de regio (terug) te trekken.

Ik draag graag bij aan de ontwikkeling van de regio door het ontwikkelen, ondersteunen en adviseren van mensen en bedrijven zodat er optimaal en op een zo plezierig mogelijke manier gepresteerd kan worden. In het voor de ondernemer uit handen nemen van alles wat met personeel en organisatie te maken heeft. Vanaf vandaag doe ik dat als zelfstandige, vanuit “MoniqueInBedrijf”.

Ik vind de Achterhoek een mooie regio om te wonen en te werken. De regio heeft goud in handen.

Ben je geïnteresseerd in hoe ik het goud binnen jouw organisatie kan verzilveren? In hoe ik bedrijvigheid in jouw organisatie creëer? Dan kom ik graag vrijblijvend bij jou langs!