Assessment als cadeau

In deze blog ga ik in op de waarde van een assessment voor de (toekomstig) werkgever en de deelnemer. Doorgaans is de (toekomstig) werkgever de opdrachtgever en degene die zijn voordeel wil doen met de uitkomsten van een assessment. Die meer zekerheid wil met betrekking tot aanname of ontwikkeling van een (toekomstig) medewerker. De deelnemer heeft echter minstens zoveel profijt van een assessment.  Waarom? Dat leg ik uit.

Ik zeg wel eens dat een assessment een cadeau is van de (toekomstig) werkgever aan de deelnemer. Dat niet iedereen dit zo ervaart weet ik maar al te goed. Onlangs nog stak de gashaardmonteur van wal toen ik hem vertelde wat voor werk ik doe. Zijn ervaring met een assessment was negatief; hij was het niet eens met conclusies die ooit op basis van de verstandelijke capaciteitentest waren getrokken. Ook kon hij zich niets voorstellen bij het nut van een rollenspel. Een assessment was in zijn ogen maar een momentopname en daarmee waardeloos, zonder enige voorspellende waarde. Misschien had de man gelijk en was het ook geen goed assessment, misschien was de teleurstelling van het - in dit geval - negatieve advies te groot om voordeel te kunnen doen met de uitkomsten.

Meestal hebben deelnemers wel profijt van het assessment, zelfs als -in het geval van een selectieassessment- het advies negatief luidt. Een assessment geeft inzicht in wat motiveert en demotiveert, waar de kracht ligt, in welke context iemand het beste tot zijn recht komt. Uit het voorafgaande volgt ook dat gedurende een assessment duidelijk wordt welke werkzaamheden en contexten het beste kunnen worden vermeden, wat de valkuilen en ontwikkelpunten zijn en of en hoe deze ontwikkelpunten ontwikkeld kunnen worden. Nu weet ik ook wel dat een assessment niet de enige manier is om duidelijkheid te krijgen over de genoemde zaken. Werkervaring opdoen en daarop (met een collega of vriend) reflecteren heeft zeker ook effect. Echter, hoe luxe is het dat een professional met kennis van gedrag, functies en contexten zich in een dag in jou verdiept? Dat met jou meegedacht wordt over welke rollen of loopbaanpaden gelet op wie jij bent en wat je kunt het beste bij jou passen? Dat jij met een professional stil kunt staan bij vragen die je jezelf normaliter niet stelt, maar die wel bepalend zijn voor jouw welbevinden? Immers een baan en een werkomgeving die bij je passen zorgen voor voldoening, energie, succeservaringen en dus (werk)geluk. Andersom ondermijn je jouw welbevinden en zelfs jouw gezondheid als je langdurig werk doet dat om welke reden dan ook niet aansluit. Dit laatste is de reden de deelnemer, zelfs als het advies niet is waarop gehoopt werd, vaak blij is met de opgedane kennis en ervaringen. Hiermee kan een namelijk een beter keuze gemaakt worden voor zijn of haar loopbaan.

Snap je nu waarom ik een assessment een cadeau noem? Een cadeau dat je misschien niet altijd zelf uitgekozen zou hebben, maar dat waardevol blijkt te zijn. Soms krijgt je niet wat je wilt, maar wel wat je nodig hebt…

Wil je meer weten over hoe ik een assessment inricht en wat het voor jou of voor jouw medewerker kan betekenen, neem dan contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over.

cadeau.jpg
Monique Besselink